TAN Afdeling Oost  AFDELING OOST

 17-10-2021 Afdeling Oost massaal ontwaakt.

De datum 17 oktober kan in de annalen worden bijgeschreven als een onvergetelijke middag/avond. Vele voitures kwamen om 15.00uur aan op het afgesproken verzamelpunt in Diepenheim alwaar onze voorzitter Frans Koop een tocht heeft uitgezet over verschillende landgoederen en buurtschappen. Bij het begin van de tocht werden we hartelijk begroet en uitgezwaaid door ons gewaardeerde clublid de heer Avenarius, die om gezondheidsredenen zelf niet van de partij kon zijn. Wel had zijn familie speciaal voor deze gelegenheid de hoofdpoort van hun Huize Warmelo voor ons geopend. Hier was uiteraard van tevoren toestemming voor gevraagd door Frans. Ook op Landgoed Weldam had de rentmeester toestemming gegeven voor het berijden van de normaal verboden wegen. Frans heeft kans gezien ons over een tocht van ongeveer 40 km te laten rijden zonder gevaarlijke kruisingen, stoplichten, snelwegen etc. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?

We hebben diverse kastelen gezien met daarbij behorende landgoederen maar ook vele agrarische buurtschappen. Sommige daarvan droegen het thema “Takkewieven” uit. Om de boerderij zagen we de meest uiteenlopende varianten op dit thema. Een ander buurtschap besteedde aandacht aan de Twentse tradities. Met een bordje erbij werden zaken als ‘Slachtvisite’, ‘Kraomschudden’ en ‘Vogelschieten’ uitgebeeld. Wat een creativiteit werd er op die erven tentoon gespreid.

Op het einde van de tocht kreeg Niek malheur. De koppelingskabel was gebroken en daar viel ter plekke weinig aan te doen, zelfs niet door de Wegenwacht. Niek zelf werd ook onwel en moest voor nader onderzoek naar het ziekenhuis. Gelukkig bleek al gauw dat er met hem niets zorgwekkends aan de hand was. Toen we dat naderhand hoorden ging er een gejuich op in huize Koop waar we na de tocht zeer hartelijk werden ontvangen. We werden vergast met broodje soep, wijn en bier en wat dies meer zij en hebben nog heel gezellig nageborreld. Uit de gesprekken bij de familie Koop kwam ook naar voren dat niet alleen Tractions problemen hebben maar evenzo hun eigenaren. Op het einde van de avond nam Bob het woord om Mirjam en Frans namens ons allen te bedanken voor de gastvrijheid en de organisatie van dit evenement. Volgens mij was er sprake van een recordopkomst.

 

 

Tekst Fred Gijselaar.

 Filmpjes Peter Hettema
 
 
tsescorts.com